17 & 18 september 2023 – Evenementenhal Gorinchem

Cyclinglab komt naar Velovak ‘22

In dit artikel

Jim van den Berg komt naar Vélovak ‘22 header

Cyclinglab komt naar Velovak ‘22

Velovak gaat samenwerken met Cyclinglab voor korte inspiratiesessies in het Sport Café de Demarrage van aankomende editie. De korte trainingen worden vormgegeven door eigenaar Jim van den Berg en zijn team, zij brengen tijdens de 5e editie van vakbeurs Velovak verschillende sessies, waarin de thema’s bikefitting, training en voeding behandeld worden. In dit artikel spreken wij Jim van den Berg alvast waarin hij een sneakpreview geeft.

Wie is Jim van den Berg?

Jim van den Berg is bewegingswetenschapper, maar niet zomaar een bewegingswetenschapper. Jim heeft zich direct na zijn studies volledig gefocust op de fietssport. Iets wat in die tijd gek genoeg nog uniek was. Hij is oprichter en eigenaar van Cyclinglab en de bedenker van de Join-trainingsapp.

Wellicht ken je hem wel van zijn werkzaamheden voor de podcast ‘Beter Worden’ waarin hij samen met Laurens ten Dam en Stefan Bolt op een leuke manier thema’s behandelt gericht op het verbeteren van je fietsprestaties. Verder is hij sinds 2021 werkzaam voor de World Tour formatie Intermarché-Wanty-Gobert. Dat sindsdien al aardig wat successen hebben geboekt met als hoogtepunt de overwinnen van Taco van der Hoorn in de derde etappe van de Giro in 2021.

Inspirerende sessies

Jim’s collega Martijn Admiraal zal tijdens Velovak verschillende sessies gaan verzorgen op het gebied van bikefitting en training. Eén van de voedingsdeskundigen gaan de training voor voeding verzorgen. De sessies zijn samen met Jim van den Berg vormgegeven. In deze korte sessies gaat Cyclinglab in kleine groepjes aan de slag en kunnen bezoekers direct met hem in gesprek om zo inspiratie op te doen voor het adviseren van hun eigen klanten.

Waarom is een goede bikefit belangrijk?

“Bikefitting is een goede tool voor fietsenwinkels om fietsers op een goede manier op een fiets te zetten. Dit zorgt ervoor dat jouw klanten langer en zonder blessures op de fiets kunnen blijven zitten en dus langer plezier houden in het fietsen.”

Hoe belangrijk is voeding voor presteren?

“Voeding speelt een belangrijke rol, maar het word vaak op een verkeerde manier ingezet. Zo was vroeger de beproefde methode om eerst de voorraden helemaal uit te putten door een week van tevoren hard te trainen en zo min mogelijk koolhydraten te eten. Inmiddels weten we dat ook zonder die depletie de voorraden tot hetzelfde punt zijn aan te vullen. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is een aantal dagen de trainingsarbeid flink terug te schroeven en de koolhydraatinname omhoog.

Andere veel gemaakte fouten zijn dat renners te veel gaan stapelen vlak voor het evenement. Alles wat je qua koolhydraten te veel eet kan je niet opslaan en wordt dus opgeslagen als vet, waar je als wielrenner weinig aan hebt. 

Of dat men tijdens trainingen juist weer te weinig eet. Dan eet men tijdens een training enkel een banaantje en dan gaan ze tijdens wedstrijden opeens te veel eten met gelletjes die ze nog niet eerder hebben gegeten en dus ook niet weten hoe ze hier op reageren. Daarom is het erg belangrijk om al tijdens het trainen te beginnen met eten op de fiets, zodat je jezelf hier ook in traint.”

Verder ga je in op training en hoe men klanten hierin kan adviseren. Wat zijn de meest gemaakt fouten bij het trainen?

“Qua training zie je dat veel te veel sporters grijs trainen. Hier bedoel ik mee dat ze te lang en te zwaar trainen. 

Dat is lekker he, want dan kom je thuis en heb je echt het gevoel dat je wat hebt gedaan, maar eigenlijk is het dan vaak veel beter om wat zachter te fietsen om dan echt vooruit te komen in de training.

Verder gaat het vaak fout bij het trainen wanneer sporters onverhoopt hun trainingsschema niet meer kunnen volgen. Zo kun je bijvoorbeeld opeens 2 weken op bed liggen met een corona besmetting. Na die twee weken wil jij je training weer oppikken, maar vanaf waar pak je het schema weer op? Vanaf je laatste afgeronde training of pak je het schema gewoon op voor die week? Het beste zou zijn om dan het trainingsschema weer compleet opnieuw op te stellen. Dit moest makkelijker kunnen en daarom hebben wij de Join trainingsapp ontwikkeld”.

Join trainingsapp

De app ‘Join’ helpt renners van beginners tot meer ervaren renners met het maken van een schema op maat. De app is ontworpen door de coaches van Cyclinglab en bevat routes, workouts en trainingsschema’s. Door een slim algoritme past de app je schema automatisch aan als je onverhoopt een keer niet kunt trainen of als je juist een extra training inlast.

De app is voor iedere sporter laagdrempelig te gebruiken, want je hebt geen vermogensmeter en zelf geen hartslagmeter nodig. Het is een ideaal hulpmiddel voor klanten die toe willen werken naar een doel, zoals het beklimmen van de Alpe d’HuZes voor het goede doel of met vrienden toewerken naar een ride op de Mont Ventoux.

Bezoek een sessie in Velovak's Sport Café de Demarrage

Vakbeurs Velovak is te bezoeken voor alle professionals uit de tweewielerbranche. Heb je interesse om een sessie bij te wonen van Cyclinglab? Bekijk dan hieronder wanneer de inspiratiesessies te bezoeken zijn:

Zondag 18 september 2022

13:00 - 13:30 uur Bikefitting sessie
14:00 - 14:30 uur Voeding sessie
15:00 - 15:30 uur Training sessie

Maandag 19 september 2022

11:00 - 11:30 uur Bikefitting sessie
12:00 - 12:30 uur Voeding sessie
14:00 - 14:30 uur Training sessie

Deel dit bericht

Andere interessante artikelen

Scroll naar top