3x slim naar het werk in tijden van de 1,5 meter-samenleving

Beschrijving

Als we straks weer vaker naar kantoor gaan, zal dat waarschijnlijk niet leiden tot volle perrons en overbevolkte bushaltes. Om de veilige afstand van 1,5-meter tussen passagiers onderling te kunnen bewaren nemen treinen, trams en bussen veel minder forenzen mee. Tot zeker 75% minder capaciteit is er straks, liet Pedro Peters van brancheorganisatie OV-NL al weten tegenover RTL Nieuws: “Het aantal reizigers in het openbaar vervoer kan bij versoepeling hooguit een kwart bedragen van de aantallen vóór de crisis.” Diverse reserverings-apps voor het openbaar vervoer zijn daarom al in de maak. Die apps moeten de beschikbare stoelen zo eerlijk mogelijk verdelen, waarbij het niet ondenkbaar is dat mensen met een vitaal beroep voorrang krijgen. Om toch op kantoor te komen, moeten de meeste Nederlanders dus wat anders verzinnen. Gelukkig zijn er tal van ideeën:

#1 Kantoren openen dependances
In het Financiële Dagblad blikte Maarten Steinbuch, hoogleraar Systems & Control aan de Technische Universiteit Eindhoven al vooruit op het kantoorleven in de 1,5 meter-samenleving. Hij noemt thuiswerken, ploegendiensten en de fiets als mogelijke oplossingen om het openbaar vervoer te ontlasten. Om ook mensen die ver van kantoor wonen op de fiets te krijgen, denkt Steinbuch aan het openen van lokale kantoortjes: “Bedrijven zouden moeten kijken of ze meer lokale dependances kunnen openen, zodat ten minste een deel van de forensen op de fiets naar het werk kan.”

#2 ‘Ritjes tot 20 kilometer doe je op de fiets’
Saskia Kluit is directeur van de Fietsersbond. In een artikel in het Algemeen Dagblad zegt ze dat een ritje tot 20 kilometer op de fiets de norm moet worden. De meeste Nederlanders wonen namelijk best dicht bij het werk. De gemiddelde afstand in het woon-werkverkeer bedraagt volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) slechts 19 kilometer.

Lees het volledige artikel op onze website!

Media

Gallery

Website

Downloads

  Deel op Social Media

  Share on facebook
  Share on twitter
  Share on linkedin
  Share on google
  Scroll naar top